HTML Nedir ? Ne İşe Yarar ?

HTML öğrenmeye başlamadan, önelikle HTML nedir ? HTML ne işe yarar ? gibi sorular yanıtlamakta fayda var.

İlk olarak 1990 yılında Tim Berners-Lee tarafından geliştirilen HTML’in açılımı “Hyper Text Markup Language” şeklindedir. Genel yanılgının aksine HTML bir programlama dili değil, metin işaretleme dilidir.

İnternet’te görüntülenmesi amaçlanan bir dosyaya eklenen işaretleme simgeleri veya kodları kümesidir. İşaretleme, web tarayıcılarına bir web sayfasının sözcüklerini ve resimlerini nasıl görüntüleyeceğini söyler. Yani kısacası HTML, web siteleri oluşturmak için kullanılır.

HTML kodları Chrome, Yandex ve Firefox gibi tarayıcılar tarafından derlenerek bir web sayfasına dönüştürülür. HTML olmadan, bir tarayıcı metnin öğe olarak nasıl görüntüleneceğini veya görüntülerin veya diğer öğelerin nasıl yükleneceğini bilemezdi.

HTML Programlama Dili mi ?

Hayır. HTML bir programlama dili değil, işaretleme dilidir ve bu iki ifade arasında bazı farklar vardır. Bu farkların en başında fonksiyonlar gelir. HTML, tarayıcı için yalnızca içeriği işaretler. Fakat programlama dilleri bazı koşullara göre bazı fonksiyonları çalıştırır.

Ne yazık ki, yalnızca HTML ile kodlamak sizi programcı yapmaz. Aslında, HTML’yi gerçek bir programlama dili ile birlikte kullandığınızda, örneğin PHP veya Javascript gibi programlama dilleri ile birlikte, işte o zaman dinamik olarak oluşturulmuş web sayfaları ve veritabanı uygulamaları oluşturabilirsiniz.

HTML ile Neler Yapılabilir ?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere HTML bir programlama dili değildir. Dolayısıyla Php, Python, C# veya diğer programlama dillerinden alışkın olduğumuz for, while, if-else gibi terimler yoktur. HTML ile web sayfalarımızın iskeletini oluştururuz. İnternette gezinmiş olduğumuz sitelerin tümünün yapısı HTML tarafından oluşturulmuştur. Her ne kadar arka tarafta Php, Python vs. gibi diller çalışsa da, tarayıcıda gördüğünüz her bir element HTML’dir.

Neden HTML Öğrenmelisin ?

Web tasarım konusunda kendisini geliştirmek isteyen herkesin HTML’yi öğrenmesi gerekiyor. Ayrıca başarılı bir frontend geliştirici olmanın ilk adımıda HTML’i öğrenmekten geçiyor.

Frontend alanında kendini geliştirmek istiyorsan ve neler öğrenmen gerektiğini merak ediyorsan ‘Frontend Yol Haritası‘ adlı yazımızı okuyabilirsin.

HTML Dersleri Kim İçin Uygun ?

Bu sayfadaki HTML dersleri kendini web tasarım alanında geliştirmek isteyen herkes için uygundur.

HTML Kodlarını Yazmak İçin Hangi Kod Editörünü Kullanabilirsin ?

Aslında HTML kodlarını yazabilmek için kod editörü kullanmak zorunlu değil. Bilgisayarda bulunan metin belgesiyle de HTML kodlarını yazabilirsiniz. (Kaydederken ‘.html’ uzantısı ile kaydetmeniz gerekmekte.) Fakat verimliliği arttırmak ve daha hızlı kod yazmak için kod editörü kullanmak gerekiyor. HTML için kullanabileceğiniz bazı kod editörleri;

  • Notepad++
  • Visual Studio Code (Önerim)
  • Sublime Text
  • Atom

Bu kod editörleri ve daha farklı editörler hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız ‘Kullanabileceğiniz En İyi Kod Editörleri‘ adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

HTML Dersleri

1. HTML Dersleri – Temel Etiketler

2. HTML Dersleri – Temel Meta Etiketleri

3. HTML Dersleri – Açıklama Satırı Nasıl Yapılır ?

4. HTML Dersleri – Metin Biçimlendirme

5. HTML Dersleri – Alıntı Etiketleri

6. HTML Dersleri – Link Verme (Bağlantılar)

7. HTML Dersleri – Başlık(Heading) Etiketleri

8. HTML Dersleri – Tablolar

9. HTML Dersleri – Renk Kodları ve Kullanımları

10. HTML Dersleri – Resim Ekleme

11. HTML Dersleri – Arka Plan Resim ve Renk Ekleme

12. HTML Dersleri – Listeler

13. HTML Dersleri – From Elemanları

14. HTML Dersleri – Video ve Ses Ekleme

15. HTML Dersleri – Siteye Favicon Ekleme

16. HTML Dersleri – Div Nedir ? HTML Div Kullanımı

17. HTML Semantik Elementler ve Örnekleri

HTML Örnekleri

Quiz : HTML Test Soruları