Bu yazımızda web sitelerimizi yazarken tarıyıcılara bilgi vermek için kullandığımız HTML temel meta etiketleri konusundan bahsedeceğiz.

HTML Meta Etiketleri Nedir ?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere html meta etiketleri ile tarayıcılar ile iletişim kurmamıza yarar. Yani içerimiğiz hakkında tarayıcıya bilgi veririr. Örneğin kullanacağımız ‘Description’ meta etiketi ile tarayıcıya o sayfa hakkında geniş içerik bilgisi verir. Yine örnek olarak kullanacağımız ‘Subject’ meta etiketi ile tarayıcıya sayfanın konusunu belirtiriz.

HTML Meta Etiketleri Nasıl Kullanılır ?

HTML meta etiketleri <head> ve </head> etiketleri içerisine yazılır. Hemen birkaç örnek ile nasıl kullanıldığına bakalım.

<!DOCTYPE html>
<html>
    <head>
        <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8;">
        <meta name="Keywords" content="html, meta, etiket, evrensel, kod"> 
        <meta name="Resource-Type" content="Document">
        <meta name="Distribution" content="Global">
        <meta name="Description" content="HTML Temel meta etiketleri hakkında her şey">
        <meta name="Robots" content="Index, Follow">

        <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css">
        <title>HTML Temel Meta Etiketleri - Evrensel Kod</title>

    </head>
    <body>

        <h1>Merhaba</h1>

    </body>
</html>

HTML Meta Etiketleri Nelerdir ?

Meta AdıMeta koduAçıklama
Abstract<meta name=”Abstract” content=”Site özeti”/>Tüm site hakkında bilgi veren etikettir.
Author<meta name=”Author” content=”Ad Soyad, E-Posta Adresi”/>Site yapımcısının adı ve iletişim bilgilerinin bulunduğu etikettir.
Copyright<meta name= “Copyright” content=”telif hakkı cümlesi”/>Sitenin telif hakları konusunda bilgi veren etikettir.
Description<meta name=”Description” content=”Sitenizin içeriği hakkında geniş bilgi”/>Bazı arama motorlarının temel aldığı, site hakkında bilgi veren temel etiketlerden biridir.
Expires<meta name=”Expires” content=”Mon, 23 Jan 2020 18:30:12 GMT/>Sitenin içeriğinin hangi tarihte zaman aşımına uğradığını arama motorlarına ileten etiket.
Keywords<meta name=”Keywords” content=”kelime1, kelime2, kelime3″/>Yine arama motorlarının temel aldığı, sitenizin içeriğini oluşturan kelimelerin bulunduğu etiket. Anahtar kelimeler virgül ile ayrılır 10 taneyi geçmez.
Language<meta http-equiv=”content-language” content=”tr”/>Sitenin varsayılan dil bilgisini verir
Revisit-After<meta name=”Revisit-After” content=”1 days”/>Arama motorlarına, sitenin içeriğinin kaç günde bir güncellendiği bilgisini verir.
Refresh<meta http-equiv=”Refresh” content=”60″/>Belli aralıklarla sayfanın yenilenmesini sağlar. Örnekte sayfa 60 saniyede bir yenilenir.
Redirect<meta http-equiv=”Refresh” content= “10; url= http://www.orneksite.com”/>Sayfanın, belli bir zaman sonra başka bir sayfaya yönlenmesini sağlar. Örnekte 10 saniye sonra farklı bir siteye yönlendiriyor.
Robots<meta name=”robots” content=”all”/>Arama motoru robotları site içerisinde herşeyi yapsın.
Robots<meta name=”robots” content=”none”/>Arama motoru robotları site içerisinde hiçbirşey yapmasın.
Robots<meta name=”robots” content=”index, follow”/>Arama motoru robotları site içerisinde ki bilgileri indekslesin ve izlesin.
Robots<meta name=”robots” content=”noindex, follow”/>Arama motoru robotları site içerisinde ki bilgileri indekslemesin ama izlesin.
Robots<meta name=”robots” content=”index, nofollow”/>Arama motoru robotları site içerisinde ki bilgileri indekslesin ama izlemesin.
Robots<meta name=”robots” content=”noindex, nofollow”/>Arama motoru robotları site içerisinde ki bilgileri indekslemesin ve izlemesin.
Charset<meta http-equiv= “Content-Type” content=”text/html; charset=utf-8″/>Sayfanın karakter kodlamasını belirtmek için kullanılır. Türkçe karakterlerin düzgün görünmesini sağlar.
Resource-Type<meta name=”Resource-Type” content=”Document”/>Sayfanın kaynak tipini gösterir.
Distribution<meta name=”Distribution” Content=”Global”/>Sayfayı tüm dünyaya açtığımızı gösteriyor. Lokal ve Internet seçenekleride var.
Subject<meta name=”Subject” Content=”Sayfanın konusu”/>Sayfanın konusu açıklamak için kullanılır.
Generator<meta name=”Generator” Content=”WordPress”/>Sayfayı üreten uygulamanın adı için kullanılır.
Copyright<meta name=”Copyright” Content=”2022″/>Sayfanın oluştuğu yıl için kullanılır.
Designer<meta name=”Designer” Content=”Ad Soyad”/>Sayfanın tasarlayan kişinin isim bilgisi kullanılır.

Bu yazımızda HTML temel meta etiketleri hakkında bilgiler verdik. Umarım faydalı olmuştur. Ayrıca diğer tüm HTML derslerimizi görmek için buraya tıklayabilirsin.

Bu yazı dikkatini çekebilir.   HTML Form Elemanları