CSS Nedir ? Ne İşe Yarar ?

CSS açılımı “Cascading Style Sheets” şeklindedir. Türkçeye  “Basamaklanmış Stil Katmanları” şeklinde geçmiştir. CSS web sitelerinin tasarımlarını şekillendirmeye olanak tanıyan bir tanım dilidir. Web sitelerine renkler, fontlar, görseller, efektler vs. ekleyebiliriz.

CSS ile Neler Yapılabilir ?

CSS tek başına pek bir şey ifade etmez. HTML ile birlikte kullanılır. CSS ile web sitelerinin tasarımlarına müdahale edebiliriz. Bir HTML öğesinin rengini, pozisyonunu, şeklini, stillerini ve birçok özelliğini değiştirebiliriz.

Neden CSS Öğrenmelisin ?

Web tasarım konusunda kendisini geliştirmek isteyen herkesin CSS’i öğrenmesi gerekiyor. Ayrıca başarılı bir frontend geliştirici olmanın ikinci adımı da CSS’i öğrenmekten geçiyor.

Frontend alanında kendini geliştirmek istiyorsan ve neler öğrenmen gerektiğini merak ediyorsan ‘Frontend Yol Haritası‘ adlı yazımızı okuyabilirsin.

CSS Dersleri Kim İçin Uygun ?

Bu sayfadaki CSS dersleri kendini web tasarım alanında geliştirmek isteyen herkes için uygundur. Eğer hiçbir bilginiz yoksa önce temelde olsa HTML öğrenmeniz gerekiyor. Bunun için ‘HTML Dersleri‘ adlı kategorimize göz atabilirsiniz.

CSS Kodlarını Yazmak İçin Hangi Kod Editörünü Kullanabilirsin ?

CSS kodlarını yazabilmek için kod editörü kullanmak zorunlu değil. Bilgisayarda bulunan metin belgesiyle de CSS kodlarını yazabilirsiniz. (Kaydederken ‘.html veya .css(duruma göre değişir.)’ uzantısı ile kaydetmeniz gerekmekte.) Fakat verimliliği arttırmak ve daha hızlı kod yazmak için kod editörü kullanmak gerekiyor. CSS için kullanabileceğiniz bazı kod editörleri;

  • Visual Studio Code
  • Sublime Text
  • Atom

Bu kod editörleri ve daha farklı editörler hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız ‘Kullanabileceğiniz En İyi Kod Editörleri‘ adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

CSS Dersleri

Önce öğrenmeniz gereken -> HTML Dersleri

1. CSS Nedir ? Ne İşe Yarar ?

2. CSS Kullanım Şekilleri (Harici – Dahili – Genel)

3. CSS Kod Yapısı ve Kullanımı

4. CSS Arka Plan İşlemleri

5. CSS Class ve ID Kullanımı (Sınıf Seçiciler)

6. CSS Kenarlıklar (Borders)

7. CSS Padding ve Margin Kullanımı

8. CSS Genişlik ve Yükseklik (Width – Height)

9. CSS Yazı Tipi İşlemleri ve Kullanımı (Font)

10. CSS Tablo Özellikleri (Table)

11. CSS Bağlantılar (Link)

12. CSS Sayfa Düzeni ve Yerleştirme Teknikleri

13. CSS ile Duyarlı (Responsive) Tasarım

CSS Örnekleri

Quiz : CSS Test Soruları