Bu yazımızda HTML öğrenirken ilk göreceğimiz ve ne olduğunu anlamamız gereken temel etiketler konusundan bahsedeceğiz.

HTML’de Etiket Nedir ?

Öncelikle etiketin ne olduğunu öğrenmekte fayda var. HTML’de etiketler, tarayıcıya o kısımda hangi elementin olduğu bildirir. HTML etiketleri < ve > karakterleri arasına sınırlanır ve HTML etiketleri çift olarak kullanır. Yani etiketlerin başladığı yer ve bittiği yer vardır. Anlamayı kolaylaştırmak için bir örnek görelim.

<title> Site başlığı </title>

Yukarıda da gördüğünüz gibi bir başlangıç ve birde bitiş etiketi kullanılır. Ayrıca HTML etiketleri büyük-küçük harf duyarlı değildir. Yani <title> ile <TITLE> arasında bir fark yoktur. Fakat Türkçe karakter kullanmamaya özen göstermelisiniz. (Örneğin İngilizce’de büyük i (İ) harfi yoktur.)

Web sitelerimizi oluşturan HTML kodlarımız baş (head) ve gövde(body) olmak üzere iki ana bölüme ayrılır. Bu iki sana bölüm <html> ve </html> etiketleri arasına yazılır.

Temel HTML Sayfası Yapısı

<html>
    <head>
        <meta charset="utf-8">
        <title>Site Başlığı</title>
    </head>
    <body></body>
</html>

Şimdi bu etiketleri teker teker açıklayalım.

HTML <html> </html> Etiketleri

Bir web sitede tüm kodları etiketleri arasına yazarız. Html etiketi kullanmadığınızda diğer kullanacağınız hiç bir etiketin bir anlamı olmayacaktır.

HTML <head> </head> Etiketleri

Head etiketleri tarayıcıya ve arama motorlarına sayfanız hakkında bilgiler verdiğiniz kısımdır. Bu kısımda meta, title, harici CSS ve Javascript dosya konumları gibi bilgiler yer alır. Site içerisinde bulunan etiketlere doğrudan bir etkisi yoktur.

Bu yazı dikkatini çekebilir.   HTML Siteye Favicon Ekleme

HTML <title> </title> Etiketleri

Title etiketini, sayfa isini belirtmede kullanırız. Tarayıcı sekmesinde kullanıcıya görünen kısımdır.

HTML <meta /> Etiketi

Meta etiketleri sayfaya ait bilgileri tarayıcı ve arama motorlarına bildirir. Bu etiket içerisinde sayfa açıklaması, anahtar kelimeler, yazar vs. gibi bilgiler verebilirsiniz. Ayrıca meta etiktleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için ‘HTML Temel Meta Etiketleri‘ adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

HTML <body> </body> Etiketleri

Web sayfasında görünmesini istediğiniz her şeyin kodunu bu kısma yazmalısınız. Sayfa yapısı burada oluşuturulur ve kullanıcıya gösterilir.


Bu dersimizde HTML temel etiketler konusunu işledik. HTML konusunda daha diğer yazılarımızı okumak isterseniz buraya tıklayarak tüm yazılarımızı görebilirsiniz.