İnternet dünyasına adım atmış herkes en az bir kere DNS’i duymutur. Hatta bazılarımız bilgisayarımızda DNS’imizi değiştirmişizdir. Hepimiz duyduk, fakat çoğu kişi DNS’in tam olarak ne olduğunu bilmiyor. Bu yazımızda DNS nedir ? DNS nasıl çalışır ? sorularını yanıtlayacağız.

DNS Nedir ?

DNS (Domain Name System) bir veri tabanıdır. İnternetteki birçok cihazın bir IP adresiyle eşleştirilmesine yardımcı olur. Bir web sitesine bir URL olarak (örneğin, “google.com”) girdiğinizde, bilgisayarınız DNS sunucusuna bağlanır. Sonrasında IP adresi olan (örneğin, “172.217.23.110”) bir sayfaya yönlendirilir. Bu sayede, IP adreslerine göre değil, daha kolay hatırlanabilir olan domain adlarına göre web sitelerine erişebilirsiniz.

DNS Nasıl Çalışır ?

DNS, domain adlarını IP adreslerine çevirmek için bir veri tabanına dayanır. Bu veri tabanı, internette yer alan tüm cihazların IP adreslerini ve domain adlarını içerir.

Bir kullanıcı, bir web sitesine bir URL olarak girdiğinde (örneğin, “google.com”), bilgisayarınız DNS sunucusuna bağlanır. DNS sunucusu, sorgulanan domain adının IP adresine yönlendirme işlemini gerçekleştirir. Bu işlem şu şekildedir:

  1. Kullanıcının bilgisayarı, DNS sunucusuna bir domain adı sorgusu gönderir.
  2. DNS sunucusu, sorgulanan domain adının IP adresini veri tabanından arar.
  3. Eğer domain adı veri tabanında mevcutsa, DNS sunucusu IP adresini kullanıcının bilgisayarına gönderir.
  4. Kullanıcının bilgisayarı, IP adresine göre yönlendirilir ve web sitesine erişim sağlar.
  5. Eğer domain adı veri tabanında mevcut değilse, DNS sunucusu, domain adının kayıtlı olduğu üst düzey bir DNS sunucusuna (örneğin, “.com” uzantılı bir domain adı için “com” sunucusuna) sorgu gönderir. Bu üst düzey DNS sunucusu, domain adının kayıtlı olduğu alt düzey bir DNS sunucusuna sorgu gönderir. Bu işlem, domain adının IP adresine ulaşılana kadar devam eder.
Bu yazı dikkatini çekebilir.   En İyi Mail Uygulamaları

Bu şekilde, DNS hizmetleri sayesinde, internette yer alan tüm cihazlar arasında birbirlerine bağlantı kurulması mümkün olur. Kullanıcılar, domain adlarını kullanarak web sitelerine erişebilir ve internette yer alan tüm cihazlar arasında yönlendirme işlemlerini gerçekleştirilebilir.

Neden DNS Değiştirme İhtiyacı Duyarız ?

DNS ayarlarını değiştirmek, genellikle internet servis sağlayıcınız (İSS) tarafından sağlanan varsayılan DNS sunucularını değiştirmek anlamına gelir. Bu, genellikle internet hızının artırılması, güvenlik açısından daha güvenli bir DNS hizmeti kullanılması ya da daha iyi güncelleme desteği sağlamak gibi nedenlerle yapılır.

DNS Tarihçesi

DNS (Domain Name System), internetin ilk yıllarında ortaya çıkmış bir sistemdir. İlk olarak 1983 yılında, ARPANET adı verilen bir ağ üzerinde kullanılmıştır. O dönemlerde, internetteki tüm cihazlar birbirlerine IP adresleriyle bağlantı kurarlardı. Ancak, bu adresler uzun ve karışık olduğundan, hatırlanması zor olurdu. Bu nedenle, daha kolay hatırlanabilir domain adlarının kullanılmasına ihtiyaç duyulmuştur.


Bu yazımızda DNS nedir ? DNS nasıl çalışır ? sorularını yanıtladık. Diğer teknoloji konulu yazılarımızıda okumak isterseniz buradan tümüne ulaşabilirsiniz.