Son yıllarda web geliştirme denilince ilk akla gelen frameworklerden birisi Angular oldu. Bunun en büyük sebebi Angular’ın geliştiricilere sağladığı imkanlar diyebiliriz. Bu yazımızda Angular nedir ? Angular ne işe yarar ? gibi soruların cevabını vereceğiz.

Angular Nedir ?

Angular, Google tarafından geliştirilen bir açık kaynak JavaScript kütüphanesidir. Bu kütüphane, Single-Page Application (SPA) web uygulamalarının geliştirilmesine yardımcı olmak amacıyla tasarlanmıştır.

Angular, Model-View-Controller (MVC) mimarisine dayalıdır. MVC mimarisi, bir web uygulamasının üç temel bileşeninden oluşur: model, view ve controller. Model, uygulamanın verilerini temsil eder. View ise kullanıcı arayüzünü temsil eder. Controller ise model ve view arasındaki iletişimi sağlar. Angular sayesinde, bu üç bileşen birbirlerinden ayrı olarak geliştirilebilir. Bu sayede kod daha organize ve anlaşılması kolay hale gelir.

Model-View-Controller (MVC) mimarisine hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz ‘MVC Nedir ? MVC Yapısı ve Özellikleri’ adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Angular, ayrıca kodun tekrar kullanımını ve bakımını kolaylaştıran birçok özelliğe sahiptir. Örneğin, Angular sayesinde kullanıcı arayüzleri (UI) oluşturmak daha kolay hale gelir ve aynı zamanda veri bağlama özelliği sayesinde UI ve veri arasındaki ilişki kurulması da daha kolay hale gelir.

Single-Page Application (SPA) Nedir ?

Single-Page Application VS Multi-Page Application

Yukarıda Angular’ın Single-Page Application (SPA) web uygulamalarının geliştirilmesine yardımcı olduğunu söylemiştik. Peki nedir bu Single-Page Application ?

Single-Page Application (SPA), tek sayfa uygulaması anlamına gelir. Angular ile geliştirilen uygulamaların çoğu SPA’dir ve bu tip uygulamalar sayesinde kullanıcıların bir web sayfası üzerinde dolaşırken sayfayı yenileme ihtiyacı duymaması sağlanır.

Angular ile geliştirilen SPA uygulamaları, bir web sayfası üzerinde yer alan birçok bileşen içerir. Kullanıcı bir bileşene girdiğinde, Angular sayesinde sadece o bileşenin içeriği değiştirilir ve sayfa yenilenmez. Bu sayede kullanıcı deneyimi açısından daha iyi bir sonuç elde etmiş oluruz.

SPA uygulamalarının bir diğer avantajı ise, veri çekme işlemlerinin hızıdır. SPA uygulamalarında veri çekme işlemleri sırasında sadece gerekli olan veriler çekilir. Bu sayede veri çekme işlemleri daha hızlı gerçekleştirilebilir.

Angular’ın Avantajları

Angular’ın birçok avantajı vardır. Burada en önemli sebeplerden bazıları :

  • Angular, Model-View-Controller (MVC) mimarisine dayalıdır ve bu mimari sayesinde kodun daha organize ve anlaşılır hale gelmesini sağlar.
  • Angular, kodun tekrar kullanımını ve bakımını kolaylaştıran birçok özelliğe sahiptir. Örneğin, Angular sayesinde kullanıcı arayüzleri (UI) oluşturmak daha kolay hale gelir ve aynı zamanda veri bağlama özelliği sayesinde UI ve veri arasındaki ilişki kurulması da daha kolay hale gelir.
  • Angular, Google tarafından geliştirilen ve açık kaynak olan bir kütüphanedir. Bu nedenle Angular, güncel ve güvenilir bir seçenek olmasının yanı sıra, topluluk tarafından da aktif olarak geliştirilmektedir.
  • Angular, çok sayıda özelliğe sahip olmasına rağmen kullanımı oldukça kolaydır ve bu nedenle Angular öğrenimi için iyi bir seçenektir.
  • Angular, SEO uyumlu olması açısından da avantajlıdır. Angular sayesinde oluşturulan web uygulamaları, arama motorları tarafından daha kolay taranabilir. Bu sayede daha iyi bir SEO performansı elde edebilirsiniz.

Sonuç olarak, Angular kullanılmasının birçok sebebi vardır. Angular’ın kolay kullanımı, çok sayıda özelliğe sahip olması ve SEO uyumlu olması gibi sebepler nedeniyle web uygulamalarının geliştirilmesi için iyi bir seçenektir.

Bu yazı dikkatini çekebilir.   Angular Mülakat Soruları

Angular Kullanan Büyük Şirketler

Angular’ın son yıllarda çok popüler olduğunu söylemşitik. Yakından tanıdığımız bazı şirketlerde bprojeleri için Angular kullanmakta. İşte bu şirketlerden bazıları :

  • Google – Gmail
  • Youtube
  • Microsoft  – Microsoft Office, Xbox
  • Udacity 
  • Autodesk
  • Apple
  • Nike
  • Telegram
  • Adobe

Bu yazımızda Angular nedir ? Angular ne işe yarar gibi soruları yanıtladık. Diğer yazılım konulu yazılarımız okumak için buraya tıklayabilirsiniz.