Birçok programlama dilinin temel yapı taşlarından birisi fonksiyonlardır. Bizde bu yazımızda Php dilinde fonksiyonlar konusunu işleyeceğiz.

Öncelikle programlama dillerinde fonksiyonlar nedir ? Ne işe yarar ? gibi soruları yanıtlamakta fayda var.

Programlama Dillerinde Fonksiyonlar Nedir ?

Herhangi bir programlama dili ile kod yazarken fonksiyonları kullanırsanız, kodunuz daha düzenlenebilir ve okunabilir hale gelir. Düzenlenebilir olması sayesinde, programınızda bir yerde değişiklik yapmak istediğinizde tüm kodunuzda değil, sadece fonksiyon içerisinde değişiklik yapmanız yeterli olacaktır. Ayrıca, fonksiyonlar sayesinde bir kod parçacığını defalarca kez yazmaktan kurtulursunuz. Bu sayede hem zamandan, hem de programınızın kullanacağı alandan kazanırsınız.

Fonksiyonların faydalarından bahsettik. Daha iyi anlaşılması için bir örnekler açıklayalım. Örneğin bir program yazıyoruz ve programımızda 5 farklı yerlerde aynı işi yaptırmak istiyoruz. Eğer fonksiyonları kullanmazsak, 5 ayrı yerde aynı kodu uzun uzun yazmak zorunda kalırız. Bunun önüne geçmek için fonksiyon kullanmak zorundayız. Yapacağımız işi bir fonksiyon içerisine yazıp bunu ihtiyacımız olan yerlerde kullanabiliriz.

Php Dilinde Fonksiyon Yapısı

Php’de fonksiyonlar aşağıdaki gibi tanımlanır.

function fonksiyon_adı() //fonksiyonu tanımladık.
{
   //kodlar
}


fonksiyon_adı(); // fonksiyonu çağırdık. 

Php Parametresiz Fonksiyonlar

Fonksiyonların en basit kullanım şeklidir. Hemen örneklendirelim.

<?php
function selam() {
  echo "Merhaba.";
}

selam(); // fonksiyonu burada çağırıyoruz
?>

Burada ‘selam’ adlı fonksiyonu çağırıyoruz ve fonksiyon içerisinde bulunan kodları çağırdığımız yerde çalıştırıyor ve ekrana “Merhaba.” yazdırıyor.

Php Parametreli Fonksiyonlar

Bazı zamanlarda fonksiyon içerisinde kullanmak üzere bazı değerler yollamamız gerekebilir. Parametreli fonksiyonlar, fonksiyona bir veya daha fazla parametre yolladığımız fakat değer döndürmeyen fonksiyonlardır. Örneğini görelim.

<?php
function selam($ad) {
  echo "Merhaba " .$ad ;
}

selam("Ali"); // fonksiyonu burada çağırıyoruz
?>

Çıktısı :

"Merhaba Ali"

Php Fonksiyonlarda Değer Döndürme

Fonksiyonlarda kullandığımız değerleri return deyimi ile fonksiyonun çağırıldığı kısma geri döndürebiliriz. Hemen bir örnek ile açıklayalım.

<?php
function topla($s1, $s2) {
  return $s1 + $s2; //toplma işlemini yapıp fonksiyonun çağırıldığı yere gönderiyoruz.
}

$sayi1 = 3;
$sayi2 = 5;
$sonuc = topla($sayi1, $sayi2); 

echo "Toplamın sonucu : " .$sonuc; 
?>

Burada ‘sayi1’ ve ‘sayi2’ değerlerini fonksiyonu gönderidik. Sonrasında toplama işlemini return deyimi ile geri aldık ve ‘sonuc’ değerine atadık. Son olarak ekrana yazdırma işlemini yaptık.

Bu yazı dikkatini çekebilir.   Php If-Else İfadesi

Çıktısı :

Toplamın sonucu : 8

Bu yazımızda Php fonksiyonlar konusunu işledik. Sorularınız var ise yorum kısmında belirtebilirsiniz. Ayrıca diğer Php derslerimize de göz atmak isterseniz buraya tıklayarak tümüne ulaşabilirsiniz.