Bir programlama dilinde kodun daha anlaşılabilir olması için yorum satırları çok önemlidir. Bu yazımızda Javascript yorum satırı nasıl yapılır ? sorusunu yanıtlayacağız.

Yorum Satırı Nedir ?

Öncelikle yorum satırı nedir ? sorusunu cevaplamakta fayda var. Yorum satırı, kodlarımızı yazarken kodun kısımlarını açıklayan küçük notlardır. Daha sonra dönüp bakıldığında aradığını bir şeyi daha hızlı bulmanıza veya sizden başka birisi kodunuzu okumaya çalıştığında kolay bir şekilde anlayabilmesine yarar.

Yorum satırları, tarayıcı veya editörler tarafından yok sayılır. Sadece bilgi vermek amaçlıdır.

Bir Javascript geliştiricisi olarak, yalnızca kod yazmakla kalmayacak, aynı zamanda diğer geliştiriciler tarafından yazılan kodu da değiştirmeniz gerekebilir. Veya tam tersi bir durumda olabilir. Dolayısıyla yorum satırı yazmanız hem sizin için, hem de sizin kodunuzu okuyacak diğer geliştiriciler için çok faydalı olacaktır.

Javascript’te iki şekilde yorum satırı yapabilirsiniz. Bunlar;

  • Tek satırlı yorum satırı
  • çok satırlı yorum satırı

Tek Satırlı Yorumlar

Kısa açıklamalar yapmak için kullanırız. ‘ // ‘ ifadesi ile tek satırlı yorum satırı yapabilirsiniz. Bu ifadeden sonra gelen yazılar tarayıcı tarafından algılanmayacaktır. Bir kod ile aynı satırda da kullanabilirsiniz. Tabi ki koddan sonra kullanmalısınız. Örneğin;

//a değişkenine 12 atandı. 
var a = 12;

Ayrıca aynı satır içersinde de yorum satırı yazabilirsinz.

var b = 13; // b değişkenine 13 atandı.

Çok Satırlı Yorumlar

Daha uzun açıklama yapacağımız zamanlarda kullanırız. Bir veya birden fazla yorum satırı yapabilirsiniz. Çok satırlı yorum satırı yapmak için ‘/*..*/‘ ifadesini kullanırız. Örnek görelim;

<script>
     /*a değişkenine 12
       b değişkenine 13 atandı. */ 
     var a = 12 ;
     var b = 13;
</script>

/* ve */ arasında kalan kısım tarayıcı tarafından okunmayacaktır. Bu şekilde, gerektiğinde kodlarınızın belli bir kısmını da devre dışı bırakabilirsiniz.

Bu yazı dikkatini çekebilir.   Javascript Operatörler

Bu yazımızda Javascript yorum satırı nedir ? Javascript yorum satırı çeşitleri ve nasıl yapılır ? gibi soruların yanıtlarını verdik. Diğer Javascript yazılarımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.